
Section 5 – Student Policies 
 
5.015 – Health and Medication Guidelines 
 
Children’s immunizations should be current. 
 
If your child has had a fever of 100°F or higher, shows signs or symptoms of being ill, do not 
send your child to school. If your child comes to school with any of these symptoms, parents will 
be notified to pick up the child.  Children should remain out of school until they are fever free for 
24 hours without medication. 
 
Children should remain out of school for 24 hours after vomiting or diarrhea. 
 
Notify the school immediately when your child has a communicable disease or contagious skin 
disease. 
 
Medication will not be administered to children without the proper forms completed. 
 
Children found to have lice should have treatment before returning to school.  If lice are found at 
school, parents will be asked to pick-up their child to reduce exposure to other children. 
 
In the case of an emergency, we contact 911 first, and then rely solely on your emergency 
contact information. 
 
If your child will not be attending school due to illness, please call or email the office 30 minutes 
prior to your scheduled session. 
 
 

Administration of Medications 
 
It is generally recognized that some students may require medication for chronic or short-term 
illness during the school day to enable them to remain in school and participate in their 
education. Prescribers should be encouraged to write prescriptions for medications to be given 
outside of school hours whenever possible. OSCA will not administer the first dose of any 
medication. 
 
The following guidelines have been established. 
 

1. Instructions for providing standing orders are done annually, at the beginning of each 
school year, regarding the administration of medications in emergency situations such as 
a severe allergic reaction or anaphylaxis. 

 
2. Student information surrounding a prescription is considered confidential and will not be 

shared with all staff unless not to do so would endanger the student. Only staff who need 
to understand a child's medical condition will be informed. 
 

3. Drugs, including herbal preparations, will not be dispensed in excess of the 
manufacturer's recommended dosage. 
 



4. OSCA will not knowingly administer prescription medications using text that cannot be 
read and clearly understood. 

 
5. Medication must be delivered to attending staff in a properly labeled container from the 

pharmacy or in manufacturer's packaging. 
 

6. OSCA does not employ an on-site nurse, and therefore medications are administered by 
lay persons. 
 

7. Some medications may be self-administered if: 
• Written certification from a physician attesting to the student's need for and ability 

to administer the medication and that 
• OSCA assumes no liability as a result of injury arising from self-administrating. 

 
8. OSCA documents when all medications are dispensed, which are kept in the student’s 

permanent file. 
 

9. Procedures for collection, storage, and delivery of medications will be followed according 
to the label. 
 

10. OSCA will administer epinephrine pre-measured, auto-injection devices, that are given in 
the event of severe allergic reaction causing anaphylaxis only when there is an order 
(prescription) to do so. 
 

 
Handling, Storage, and Disposal of Medications 

 
OSCA will secure locked storage for all medications to prevent diversion, misuse, or ingestion 
by another individual. Schedule II controlled substances, e.g. Ritalin, will be inventoried upon 
receipt. 
 
Expiration dates on any medications are checked on a routine basis (yearly). 
 
A parent/guardian may retrieve their student's medication from the school at any time. Unused 
medication is sent home at the end of the school session. 
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